Druivenseizoen 2019 / 2020.

Druivenseizoen 2019 / 2020.

Druivenseizoen 2019 / 2020.

De ontwikkeling, het afrijpen van de druiven en het kiezen van het ultiem oogstmoment voor de verschillende druivenvariëteiten is in 2020 niet geheel volgens wens verlopen.

Klimaat / weersinvloeden 2019 / 2020.

De winter was 2019/2020 relatief vrij zacht. Er waren geen bijzonder lage temperaturen. Voor de nieuwe aanplant (Rondo en Souvignier Gris) was dat vrij gunstig. Als voorzorg tegen strenge nachtvorst waren de stammetjes allemaal “ingepakt” met kokers. De dikte van de stammetjes waren immers nog niet bestand tegen zware nachtvorst. Elk jaar zijn de stammetje door de groei in omvang immers 2 graden C  minder vorstgevoelig. In het voorjaar waren er relatief hoge temperaturen en al vroeg in het jaar konden de tegen de vorst geplaatste kokers worden verwijderd. Vroeg in het jaar liepen de temperaturen hoog op en de eerste nieuwe scheuten en bloei waren dus ook vroeg aanwezig; met alle bijkomende risico’s.

Het kon niet uitblijven en het was wachten op een fataal vorstmoment. Ondanks de beschermende ligging van de wijngaard was het door matige nachtvorst raak in april en een tweede keer begin mei. Vreemd genoeg werd vorstschade geconstateerd op uiteenlopende plekken. Met name de druif Rondo had de meeste schade opgelopen. Ook veel bladeren zijn bevroren; bij sommige druivelaars meer dan de helft. Dramatischer was de schade in Duitsland en bepaalde gebieden in Frankrijk.

Na de vorstschade ontstonden nieuwe scheuten en bladeren die zich door de volgende hoge temperaturen voorspoedig ontwikkelden. Achteraf kan ik concluderen dat de vorstschade vrijwel volledig werd hersteld via de nieuwe uitlopers en bladeren.

En dan denk je; het komt allemaal wel weer goed. 

We kenden een zomer met langdurige hoge temperaturen en nagenoeg geen regen. Droogtestress voor de planten en zonnebrand aan de druiven na het ontbladeren waren het gevolg. Met name de buitenrijen kregen het zwaar te verduren. Deze schade zal dus bij de oogst volledig moeten worden uitgeknipt.

ZONNESCHADE

 

Door de hoge temperaturen was er geen schade door het Suzuki-fruitvliegje

De oogst van de Solaris was in tegenstelling tot 2019 niet / nauwelijks aangetast met botrytis en/of wespenvraat omdat er dit jaar voor werd gekozen deze voor wespenvraat gevoelige druif geheel in te pakken met fijnmazige beschermingsnetten, waardoor de druiven onbereikbaar werden voor wespen. In tegenstelling tot verleden oogstjaar een heel mooie opbrengst van hoge kwaliteit.

Densiteit: 1110; goed voor 15,5% vol. alcohol en plusminus 14,5 % vol. alcohol na afronding van de gehele vinificatie.

Zuur: 5,7

pH: 3

Alles bij elkaar opgeteld een uitstekend vertrekpunt voor een kwalitatieve wijn.

a. cuvée met bijv. Riesling, welke hoger in zuur ligt en een lager suikerniveau;

b. een monosépage  ( wijn die grotendeels is gemaakt van één druif) met restsuiker omdat het volledig laten uitgisten van deze geoogste wijn met zulke hoge suikers een wijn van ongeveer 14,4 % vol. alcohol zou opleveren. Dat is beslist te hoog voor het nuttigen van enkele  glaasjes gekoelde wijn op een zomeravond.

De rode druif Rondo (Merlot-type) heeft een mooie gezonde oogst opgeleverd met een redelijk hoog suikergehalte. Deze druif geeft een mooie cuvée met Cabernet Cortis, maar ook een mono-sépage levert een heerlijke iets fruitige wijn.

Densiteit 1099, welke een alcoholniveau genereert van 14% volume alcohol. Na het doorlopen van het gehele vinificatieproces 13% vol. alcohol. 

pH: 3

Zuur: niet gemeten met blauwloog ivm onnauwkeurige afleesbaarheid door rode kleur van het sap.

De pluk van de Cabernet Cortis is gepland voor einde september. Aansluitend de pluk van de druif Johanniter.

Ook hiervan zullen de resultaten worden vermeld.

De oogst van de druif Cabernet Cortis.

Deze druif is tijdens de afgelopen jaren het zorgenkindje van de wijngaard gebleken. Gevoelig in vrijwel alles waar druiven liever niet mee worden geconfronteerd. Constante, vooral preventieve aandacht, is dus geboden voor deze druif. Het merendeel van de aanplant van deze druif is zodoende in 2018 gerooid en vervangen door Rondo en Souvignier Gris. Met preventieve bladbemesting, éénmalige behandeling met het zeer lichte middel Teldor tegen botrytis ( aardbeien en frambozen kunnen na bespuiting met dit middel na 2 dagen worden gegeten) en uiteraard geholpen door het droge warme weer, kon er een mooi eindproduct worden geoogst met hoge suikers en geen aantastingen.