Druivenseizoen 2019.

Druivenseizoen 2019.

Druivenseizoen 2019.

De ontwikkeling, het afrijpen van de druiven en het kiezen van het ultiem oogstmoment voor de verschillende druivenvariëteiten is dit jaar niet geheel volgens wens verlopen. We kenden een zomer met langdurige hoge temperaturen en nagenoeg geen regen. Droogtestress voor de planten en zonnebrand aan de druiven na het ontbladeren waren het gevolg. Door de hoge temperaturen was er geen schade door het Suzuki-fruitvliegje. Eind september en begin oktober heeft het overvloedig geregend. De druiven hebben na een droge periode de neiging om zich vol te zuigen met water om vervolgens open te barsten. Schimmelvorming in de trossen ligt aansluitend op de loer. Het gevolg van overvloedige regen is een iets lager suikergehalte.

Even dreigden er problemen bij het binnenhalen van de oogst omdat er op het geplande oogstmoment steeds donkere wolken boven de wijngaard hingen en het op enkele uren voor de oogst nog licht geregende. De pluk werd hierdoor iets uitgesteld. Maar uiteindelijk is het allemaal gelukt.

De oogst van de Solaris was toch enigszins aangetast met botrytis omdat deze variëteit iets te lang is blijven hangen door het regenachtige weer. Ook is er dit jaar – vanwege het hoge suikergehalte van deze druif – veel wespenvraat geweest in deze druiven. Tijdens de pluk zijn de aangetaste druiven handmatig verwijderd. Per saldo is er hierdoor weinig volume van de druif Solaris.

Beter was de opbrengst van de Cabernet Cortis. De druiven waren reeds enigszins gekrent vanwege de droogte. Er was echter geenszins sprake van schimmelaantasting in de trossen. Van deze variëteit resteren nog slecht 39 planten. De overige 5 rijen zijn begin 2019 gerooid en vervangen door Souvignier Gris omdat deze druif een hoog tanninegehalte heeft en vrij lang moet lageren om op dronk te komen.

Souvignier Gris levert een frisse smaakvolle witte wijn en is een hoog resistente druif tegen schimmels. Na de aanplant van deze druif einde mei, bleek vanwege de volgende droogte geregelde bewatering noodzakelijk. Van deze druif mogen in 2021 eerst 3 trossen per plant worden geoogst en in 2022 mag de plant vol worden belast (= max. 13-14 trossen per plant).

De rode druif Rondo (Merlot-type) heeft een mooie gezonde oogst opgeleverd met een redelijk hoog suikergehalte. Deze druif geeft een mooie cuvée met Cabernet Cortis, maar ook een mono-sépage levert een heerlijke iets fruitige wijn.

De druif Johanniter ( Riesling-type) heeft een heel mooie opbrengst gehad; een 100% niet-aangetaste oogst. Zo zie je het graag en brengt ook veel genoegdoening.

Al met al ben ik niet ontevreden over de oogst 2019. De wijnen zijn 18-10-2019 nagenoeg uitgegist. De rode wijn zal de komende 4 weken op 20 graden C een appelmelkzuur-fermentatie ondergaan. Nadien nog 4 weken afbouwen van de boter- en yoghurttonen en vervolgens eerst heveling van de wijn en toedienen eerste sulfiet.