Lamsteligheid

Lamsteligheid

No Comments

Uiterlijke kenmerken lamsteligheid: stelen van de trossen gaan over van groen naar bruin en zijn ingedroogd. Stelen kunnen zodoende geen water en voedingsstoffen doorgeven aan de druiven. De lamsteligheid is veelal aan de uiteinden (zowel zijkant als beneden) zichtbaar; druiven zijn ingedroogd en zuur van smaak. Lamsteligheid – tenzij geheel uit de tros verwijderd – verlaagt het suikergehalte van de most.

Oorzaken lamsteligheid: zijn tot dusver niet volledig opgehelderd.

Mogelijke oorzaken:

  • Veel verdamping van bladoppervlak door te lange okselscheuten;
  • te lage temperatuur tijdens de bloei vergroot het gevaar door verminderde vruchtafzetting;
  • humusarme grond en niet begroeide bodems;
  • aantasting van de wortels door woelrattenwaardoor het evenwicht verstoord wordt tussen wortels en bladoppervlakte;
  • lange droogperiodes in de zomer afgewisseld met hevige regens werken lamsteligheid in de hand;
  • geen evenwicht tussen magnesium en kalium; bij gebrek aan deze stoffen drogen de stelen in;
  • slecht verlucht geheel bij te dichte loofwanden.
  • spuiten met Hydromag in de troszone aan het begin van de rijping.