Wintersnoei

Wintersnoei

Wintersnoei

Op dagen dat er geen vorst is of op korte termijn kan worden verwacht, wordt een begin gemaakt met de wintersnoei. Dit gebeurt altijd in 2 stappen. Bij snoeien is het van belang dat de snoeischaar elke 5 stammetjes wordt ontsmet, dit ter voorkoming van ziektes. Zelf doe ik dit met alcohol van 90%.

Stap 1. De omgebogen legger waarop verleden jaar de druiven hebben gegroeid wordt vanaf de stam geknipt en geheel verwijderd. De wond aan het stammetje wordt ingesmeerd met wondbalsem ter voorkoming van de ziekte Esca, Snoeiwonden ter grootte van een 2 euromuntstuk moeten altijd met wondbalsem worden ingesmeerd. De clipsen waarmee deze legger aan de draad was vastgemaakt, worden losgemaakt. De leggers en alle andere snoeihout worden van de wijngaard verwijderd.

foto 1: nog ongesnoeide wijnstok aan het einde van de winter

foto 2: na de eerste snoei resteren in dit geval nog slechts 6 scheuten, waarvan 1 mooie scheut begin maart zal worden omgebogen over de draad; de andere worden vervolgens dicht op de stam weggeknipt.

 

Stap 2. Eind februari / begin maart wordt, mede afhankelijk van het weer, stap 2 uitgevoerd. Een scheut vanaf de stam wordt naar de andere kant gebogen dan het jaar ervoor, Voor het volgend jaar moet de plant door gericht snoeien dicht op de stam worden gedwongen om steeds vanaf de stam nieuwe scheuten aan te maken, dit ter voorkoming van de zogeheten “hertengeweien”.

Uiteindelijk resteert er dus 1 gebogen scheut en 1 tot de stam kort teruggesnoeide scheut aan aan andere zijde van het stammetje.