INTRODUCTIE.

INTRODUCTIE.

De passie voor het buitenleven zit in mijn genen.

Reeds op heel jonge leeftijd had ik meer dan een gemiddelde belangstelling voor de natuur. Ik zocht naar geneeskrachtige bloemen, die onder een antiek ijzeren strijkijzer tussen vloeipapier werden gedroogd. Vervolgens werden deze in grote plakboeken opgeplakt, voorzien van hun Latijnse naam en specifieke kenmerken en eigenschappen.

Verder werd ik als kind vroeg ingevoerd in het wereldje van groenten en kleinfruit, omdat er meegeholpen moest worden in de groentetuin van mijn ouders en de gepachte kersenweide.

Niet zo verwonderlijk dat ik vrijwel direct na mijn huwelijk startte met een eigen moestuin en deze tot heden heb behouden, zij het dat de teeltoppervlakte nu vele malen groter is dan gedurende mijn werkzame leven.

Gelokt door een advertentie in een plaatselijke krant voor deelname aan een cursus wijn maken, startte ik ongeveer 35 jaar geleden met het maken van een appelwijntje. Nadien volgden nog wijnen van vele andere vruchten (sleedoorn, vlierbes, aardbei, peer, pruim, rode en zwarte aalbes).

Uiteindelijk is dit uitgegroeid tot een uit de hand gelopen passie. Er wordt thans uitsluitend wijn gemaakt van zelf geteelde witte en rode druiven. Opleidingen, kijken en vooral luisteren naar wat andere wijnmakers en deskundigen te melden hadden, met daaraan toegevoegd mijn eigen filosofie en ervaring door de jaren heen, hebben mij gebracht op mijn huidig niveau van kennis, kunde en inzicht in het métier van wijn maken. Het is mijn streven om een zo eerlijk mogelijke wijn te maken, zonder onnodige gebruikmaking van giftige of milieuonvriendelijke bestrijdingsmiddelen. Dat impliceert automatisch dat er grotere risico’s moeten worden genomen en kosten worden gemaakt om dit doel te bereiken. In sommige weersongunstige jaren leidt dit tot een beperkte oogst of een bovenmatige inzet om nog een klein deel van de oogst veilig te stellen om een verantwoord product te maken. Dit alles past in mijn uitgangspunt dat ik koers op respect voor de natuur en kwaliteit stel boven kwantiteit. Dus liever minder dan met kunst- en vliegwerk toch een poel wijn te maken met allerlei toevoegingen en giftstoffen, waar ik niet achter sta. Misschien bent u door dit alles geprikkeld om samen met mij in deze website op pad te gaan naar het stapsgewijs vervaardigen van een eerlijke en heerlijke wijn.

Verder neem ik u mee in mijn wereldje van groenten en (klein)fruit, zowel in de teelt, verwerking en andere wetenswaardigheden en het vervaardigen van een home-made likeur.

Ook schenk ik aandacht aan de invloed van ( bovenmatig ) gebruik van alcohol uitgaande van het gegeven “maat baat, overdaad schaadt “.

Laat u verrassen, prikkelen en meenemen op een gezamenlijke tocht door “Domein Wolder”.