DIEREN OP EN ROND DE WIJNGAARD.

Onderstaand enkele afbeeldingen van dieren die zijn waargenomen op Domein Wolder, of door mezelf of door de op het terrein aanwezige verdekt geplaatste wildcamera’s.

Uiteraard zijn ook de binnen de regio bekende vogels veelvuldig op het terrein aanwezig, zoals de merel, winterkoninkje, huismus, kwikstaart, koolmees, pimpelmees, roodborstje,  diverse vinkensoorten etc.

Opvallend is het grote aantal eksters, kraaien en Vlaamse gaaien, die het vrijwel dagelijks met elkaar aan de stok hebben ivm territorium-aanspraken.

Ook wordt bijna jaarlijks door wespen en bijen schade aangericht aan de rijpende druiven ( met name bij de rassen Solaris en Palatina).  Deze vreten de druif aan, waarna het fruitvliegje landt op het vruchtwondje. Hierdoor vindt er een besmetting plaats met het azijnbacterie, omdat het fruitvliegje wordt geboren met het azijnbacterie aan zijn pootjes. Alle aangevreten en dus met azijnsteek besmette druiven moeten bij de oogst handmatig worden verwijderd.

Vanaf 2015 zijn de druiven Solaris en Palatine aan weerszijden bespannen met blauwe fijnmazige zijbespanningsnetten van 1 mtr hoog om deze schade tot een minimum te beperken. Maar ondanks deze strakke bescherming zien nog veel bijen kans om tussen de kieren of kleine openingen door te kruipen en de druiven aan te vreten. Geregelde controle is noodzakelijk.

Ook worden bij extreme overlastjaren op de gehele wijngaard (lok)potjes met een door mij samengestelde vloeistof opgehangen. In het deksel is een gaatje geboord waardoor de bijen, gelokt door een krachtige geur, het potje inkruipen om zich tegoed te doen aan de lokvloeistof. Ze weten vervolgens niet meer de weg terug te vinden naar de opening in het dekseltje.

Plaatsen omheining en wildcamera’s.

In de loop van 2016 is gestart het gehele terrein te omheinen met anti-dassendraad omdat zowel de vossen als de dassen aanzienlijke schade veroorzaakten aan de over de druiven hangende vogelnetten om zich vervolgens te goed te doen aan de rijpende druiven. Ook kleinfruit, appels en kersen worden als maaltijd door deze dieren gebruikt. Verder krabben de dassen ook het gras tussen de druiven en het gazon volledig weg als ze ruiken dat er onder het gazon hun geliefde voeding te vinden is, te weten de regenworm en emelt (larf van de langpootmug). Ook slakken, kikkers en rupsen staan op hun menu.

Georges inspecteert de ingegraven betonplaten onder de dassendraad.

Dassendraad met aansluitend aan achterzijde betonplaten en voorzijde betonplaten ingegraven in bodem.

Ook zijn meerdere wildcamera’s op het terrein aangebracht – reagerend op beweging en warmte – die zowel overdag als in het donker opnamen / filmpjes kunnen maken. Tot dusver heeft dit interessante beelden opgeleverd. Het is even afwachten of de plaatsing van deze omheining de das en de vos kunnen weren van het terrein.

Foto’s van dieren waargenomen op Domein Wolder.

Fazant “aan de wandel” tussen de rijen.