FRUITGAARD.

 

Op Domein Wolder staat een aantal fruitbomen aangeplant, alle halfstam-hoogte.

Pruimen. 3 variëteiten ( Rein Claude verte, Reine Victoria, Mirabel de Nancy),

Appel. 4 variëteiten ( 3 oude mij onbekende rassen en 1 kleine boompje met Elstar ).

 

Alle onbespoten fruit wordt tot eigen producten verwerkt, t.w.:

  • appelmoes van 100% appel; zie bovenstaande foto; 30 minuten geweckt op 90 graden C.
  • appelmoes 75% appel en 25 % Mirabel pruimen; door ons Mirabap genoemd; een advies/tip van een kok van een gerenommeerd hotel/restaurant.
  • pruimenjam van alle variëteiten;
  • likeur van Mirabel de Nancy. Zie onderdeel likeuren op deze website.

Vijgen.

De vijgenoogst is – mede door de uitzonderlijke goede /warme zomer van 2022 bijzonder goed. Sedert de derde week van juli en de eerste week van augustus kan er om de 3-4 dagen worden geoogst. De vruchten zijn van uitzonderlijk goede kwaliteit; groot, rijp en aromatisch. De vruchten worden in 2 parten gesneden en voorzichtig uitgelepeld met een klein lepeltje. Een toefje slagroom maakt het geheel extra lekker.

In 2018 was er zulk een overvloedige oogst dat we 16 potjes vijgenjam hebben gemaakt; heel bijzonder!!!!! Ook in 2022 zijn er heel wat potjes gemaakt.  

VIJGEN ZIJN VERDER , ZOALS ONDERSTAAND BESCHREVEN, SUPER / VEELZIJDIG GEZOND.

Overgenomen uit: optimale gezondheid.com

Vijgen zijn ontzettend gezond en hebben allerlei voordelen voor je lichaam. Bedenk je dat vijgen bomvol vitamines en mineralen zitten. Vooral het vitamine B complex is goed vertegenwoordigd. Ook vitamine A, C en K komen voor in de vijg evenals de mineralen kalium, magnesium, zink, calcium, koper, mangaan en ijzer.

Je zal geen fruit vinden dat rijker is in calcium dan de vijg. Dus perfect tegen botontkalking en ter bevordering van de dichtheid van je botten. Kalium lijkt te helpen bij het verlagen van de bloeddruk. Als je last hebt van keelpijn kunnen vijgen verlichting bieden. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat bladeren van de vijgenboom kunnen helpen om diabetes te bestrijden.

Fruit is ook een bron van polyfenolen en vijgen staan wat betreft die eigenschap ook weer bovenaan de lijst. Polyfenolen hebben een ontstekingsremmende werking op het lichaam en kunnen bescherming bieden tegen kanker en hart- en vaatziektes.

Een studie van het Vanderbilt University Medical Center wees uit dat het risico op de ziekte van Alzheimer met 76 procent verlaagd kan worden door het regelmatig drinken van vruchtensap. De polyfenolen in fruit zijn hier verantwoordelijk voor.

Voor je uiterlijk kan de vijg ook wonderen verrichten. Vijgen zijn rijk aan Omega-3 vetzuren wat kan helpen om je huid er stralend uit te laten zien. Vanwege de ontstekingsremmende stoffen in vijgen kan roodheid in de huid, veroorzaakt door bijvoorbeeld acne, verminderd worden.

Als je wilt afvallen doe je er goed aan om de vijg toe te voegen aan jouw dieet. Bepaalde enzymen in vijgen lijken bij te dragen aan sneller gewichtsverlies.

En dat is nog steeds niet alles. Vijgen barsten namelijk van de antioxidanten. Antioxidanten ruimen vrije radicalen in je lichaam op. Vrije radicalen kunnen schade aanrichten in cellen en weefsels met een scala aan ziektes tot gevolg. De antioxidanten beschermen je DNA waardoor verouderingsprocessen vertraagd worden.

Vijgen helpen goed om je darmwerking te ondersteunen en tegen aambeien.