DE INVLOED VAN COVID-19 OP DE WIJNBOUW EN WIJNCONSUMPTIE.

  • Europese Commissie: De wijnconsumptie in de periode augustus 2019 – juli 2020 zal 8% dalen vergeleken met het gemiddelde over 5 jaren. De commissie merkt op dat er in restaurants en andere horecagelegenheden met name minder kwaliteitswijn zal worden geschonken. Door de Corona-crisis is de horeca op veel plekken (tijdelijk) gesloten.
  • Consumenten zijn wel meer wijn gaan kopen in Retail winkels, zoals supermarkten en slijterijen, maar deze lichte stijging is niet voldoende om de terugval van de rest te compenseren.
  • Naast deze daling van de wijnconsumptie verwacht de E.U. ook dat de wijnexport een flinke klap zal krijgen. Er wordt een daling van 14% verwacht. Deze daling wordt niet alleen veroorzaakt door vraaguitval vanwege Corona, maar ook door de Amerikaanse importheffingen van 25% die sinds vorig jaar gelden op veel Europese producten, waaronder Franse wijn.
  • Door het Corona-virus zijn er minder zakelijke afspraken en moeten promotionele acties worden uitgesteld.
  • Europese wijnbouwers moeten mogelijk 1 miljard flessen naar industriële alcohol omzetten welke nu nog veelal in vaten op stock liggen. Dit zijn echte problemen waarmee Europese wijnmakers worden geconfronteerd als gevolg van een overschot als gevolg van de uitbraak van het Corona-virus. De oplossing is niet echt bemoedigend. Een waarschijnlijk scenario is dat veel van deze overtollige wijn wordt gedistilleerd tot industriële alcohol.
    Zelfs vóór COVID-19 kreeg de Europese wijnindustrie te maken met tegenwind: de Brexit, de reeds vermelde handelsoorlog van Trump en een nieuwe deal tussen China en Australië was al in werking getreden. Het probleem is dat 2019 geen goed (wijnbouw)jaar was en dat de wijnbouw in 2020 met een nog nooit eerder opgetreden crisis wordt geconfronteerd. Volgens de Europese wijnhandelsgroep Comité Européen des Entreprises Vins (CEEV) omvatte de crisis een volume-daling van 30 procent en een waardevermindering van 50 procent van de EU-wijnmarkt als gevolg van de COVID-19-gerelateerde sluitingen van hotels, restaurants , en cafés. De groep zegt dat 100 procent van de leden meldt dat de export is gedaald sinds de uitbraak in januari begon. Het is duidelijk dat het toerisme praktisch nihil is.
    Eric Andrieu – een Frans lid van het Europees Parlement – heeft gezegd dat Europa als geheel ongeveer een miljard liter wijn op stock heeft die niet kan worden verkocht. En tot overmaat van ramp komt er relatief snel weer een nieuwe oogst binnen, wat betekent dat tanks en opslagruimte moeten worden geleegd om ruimte te maken voordat de nieuwe druiven worden geplukt.
  • Als de door de wijnsector gewenste maatregelen niet lukken, zullen wijnmakerijen gedwongen worden tot ‘crisisdistillatie’ – een besluit dat feitelijk de goedkeuring van de EU-regering nodig heeft om verder te gaan. Om eerlijk te zijn, hoe afschuwelijk het ook klinkt, het biedt tenminste iets voor wijnmakers. “Distillatie is een alternatief, zeker minder rendabel dan de verkoop van wijn, maar wel een waarmee wijnbouwers in 2020 kunnen rondkomen en ook kunnen oogsten”. “Bovendien kan de geproduceerde alcohol in veel sectoren worden gebruikt, bijvoorbeeld voor de productie van hydro-alcoholische gel.”
    Als het gaat om distilleren, zou naar verluidt zijn voorgesteld dat Franse wijnmakers 80 cent per liter zouden moeten krijgen voor hun overtollige wijn. Helaas worden die prijzen niet eerst aan het publiek aangeboden.

No comments.