Het drinken van een glas eigen gemaakte (kwaliteits)wijn is natuurlijk een bijzondere en mondstrelende belevenis. Maar van most is natuurlijk ook – zonder verdere bewerkingen of toevoegingen – een heerlijk druivensap te maken.
Het enige wat hoeft te gebeuren is het reinigen van de te vullen (liter)flessen met kokend water (minimaal 7 minuten geheel gevuld laten staan) en vervolgens vullen met druivensap op kamertemperatuur tot 3 cm onder de rand .Gebruik van een (aan te schaffen ) afvulring verdient de voorkeur om morsen te voorkomen. Twistdekseltje (vooraf gesteriliseerd) stevig aandraaien. Ring plaatsen op de bodem van de weckketel. Flessen plaatsen in weckketel ( 10 stuks in mijn weckketel). Koud water toevoegen tot niveau appelsap in de flessen. Instellen temperatuur 90 graden Celcius. Bij het bereiken van deze temperatuur 30 minuten op deze temperatuur houden. Nadien hete flessen uitnemen met een daartoe te gebruiken specifieke tang (zie onderstaande foto) en laten afkoelen. Dekseltjes zijn nu vacuüm getrokken. Zelf gebruik ik altijd geheel nieuwe dekseltjes. Vóór het opbergen van de flessen deze afwassen met een sopje om schimmelvorming tijdens de opslag te voorkomen, mocht er toch iets zijn geknoeid. Als kers op de taart eventueel een leuk etiketje opplakken en op een donkere koele plaats bewaren. Na enkele dagen van rust is het sap volledig uitgeklaard. Bij wit druivensap oogt dit sap goudgeel.
Santé, maar dan zonder alcohol !
De kwaliteit van het druivensap van 2020 is uitstekend ! Hoge suikers en vol aroma. De most van de druivenpersing is zowel gebruikt voor het vervaardigen van wijn alsook voor de bereiding van druivensap.
Er leiden echter vele wegen naar Rome!!
Op internet zie ik filmpjes of adviezen voor het bereiden van druivensap, die mijns inziens niet de naam van druivensap verdienen. Ik zie mensen onrijpe hele druiven wassen in water die vervolgens enkele uren in water worden gekookt. Nadien worden de druiven via een vergiet uitgezeefd, waarna er suiker wordt toegevoegd aan het verkregen vocht. De uitgezeefde druiven worden uiteindelijk weggegooid.
Het is natuurlijk maar de vraag wat je onder druivensap verstaat. In mijn beleving is druivensap het sap dat wordt verkregen door het persen van ontsteelde gekneusde druiven. Het verkregen sap heet most, welke uiteindelijk al of niet door toevoeging van suiker ( bij onrijpe druiven) als druivensap kan worden gedronken. Als men een dergelijk sap langdurig wilt bewaren kan dat via sterilisatie in een bokaal / fles met twistdeksel of beugelfles met rubberen ring. Invriezen is natuurlijk ook nog een optie. Maar natuurlijk geldt: “ieder zijn ding”!!
Zelf gebruik ik voor het te maken druivensap de most die ook de basis is voor het vervaardigen van een kwalitatieve wijn van 12% volume alcohol. Dit is dus most met een MINIMALE zoetwaarde van 190 gram suiker per liter most. Toevoegen van suiker is dus zeker niet meer nodig. Voordeel van deze “late pluk” is dat het sap naast de hoge zoetwaarde ook mooie ronde / afgerijpte aroma’s heeft die natuurlijk terug te vinden zijn in de smaakbeleving.
Natuurlijk kan ook van rode druiven een heerlijk druivensapje worden gemaakt. Wel adviseer ik hierbij bij voorkeur geen most (= geperst sap) te gebruiken van druiven met een hoog tanninegehalte ( bijvoorbeeld Cabernet Cortis, Cabernet Sauvignon). Een hoog suikergehalte zal het hoge tanninegehalte in de most van deze druiven wel deels versluieren, maar als je een vrije keuze hebt in het kiezen van druiven, adviseer ik toch milde fruitige druiven hiervoor te gebruiken.
Vóór het drinken van druivensap is een goede koeling van het sap wel gewenst.
De smaak is intens, vol en aromatisch. Je zou er bijna een glas goede wijn voor laten staan.
No comments.